Εξώδικος Καταγγελία - Διαμαρτυρία για τα Σκουπίδια...


ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, νόμιμα εκπροσωπούμενης δια του προέδρου της Διονυσίου Γεωργάνου, κατοίκου πόλης, Διον. Αναστασίου 17.
ΠΡΟΣ
  1. Δ/ΝΤΗ  ΤΡΟΧΑΙΑΣ  ΖΑΚΥΝΘΟΥ, κ. Τσώλο
  2. ΔΗΜΑΡΧΟ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ, κ. Παύλο Κολοκοτσά
            ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
  1. Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛ/ΚΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
  2. ΠΡΟΕΔΡΟ κ' ΔΝΤΗ ΦΟΔΣΑ, κ. Μυλωνά και κ. Κάρδαρη.
  3. ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, κ. Τσίπηρα.
  4. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  5. ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ, κ. Παναγιωτόπουλο.
  6. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΆΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, κ. Νιοτόπουλο.
  7. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ , κ. Γαλιατσάτο.
  8. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, κ. Σταύρο Κοντονή
  9. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ Κ' ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, κ. Σταύρο Σκουρλέτη
  10. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ , κ. Ξανθό.
  11. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, κ. Γαβρόγλου


Η Ένωση Γονέων Μαθητών Ζακύνθου αριθμεί πάνω από 5.000 μέλη και εκπροσωπεί το σύνολο των γονιών του νησιού, που αγανακτισμένοι και έντρομοι από την τραγική κι εξόχως επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στη Ζάκυνθο από την αδυναμία/παράλειψη του δήμου να εκτελέσει τη νόμιμη οφειλόμενη ενέργεια της αποκομιδής των σκουπιδιών, που απορούμε για ποιους λόγους και συμφέροντα δεν έχει προχωρήσει καμία από τις προτεινόμενες ενδιάμεσες λύσεις που έχουν προταθεί και γι' αυτό ζητάμε και οφείλει οφείλει ο Δήμαρχος να δώσει εξηγήσεις και ενημέρωση στον ζακυνθινό λαό και τη σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με αυτό το μόνο θέμα .
Σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση σας θέτουμε υπόψιν και καταγγέλουμε τα γνωστά και προφανή που εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για την δημόσια υγεία και ασφάλεια και που πρέπει να σταθμιστούν από τις αρχές , καθότι το διακύβευμα είναι μακράν πρωτεύον από τυχόν αδικήματα κι απαγορεύσεις του νόμου περί της αποκομμιδής κι εναποθέσεως των απορριμάτων. Πέραν τούτου, ο λόγος που η παρούσα κοινοποιείται στους κυβερνητικούς εκπροσώπους είναι γιατί θεωρούμε πως το αγαθό της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος υπερβαίνει την εμβέλεια της τοπικής υποθέσεως, καθώς και τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδίως της παρούσας που φαίνεται να αδυνατεί πλήρως να διαχειριστεί το ζήτημα και ζητάμε την παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται το νησί, καθ' υπέρβαση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και περιορισμών .
Συγκεκριμένα:
1. Η συσσώρευση των απορριμάτων στους δρόμους και τα πεζοδρόμια εγκυμονούν κινδύνους ασφάλειας στην κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων, αλλά πρωτίστως των παιδιών, που προκειμένου να καταστεί εφικτή η διέλευσή τους από τα σημεία αυτά , που είναι πλησίον όλων των σχολείων -ιδίως της πόλης, κατέρχονται των πεζοδρομίων και αναγκάζονται να περπατούν στους δρόμους, θέτοντας σε σοβαρότατο κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα. Τούτο είναι απολύτως παράνομο, μεταξύ άλλων λόγων και βάσει ΚΟΚ, καθότι συνιστά παράνομη κατάληψη οδοστρώματος επαρχιακών και δημοτικών οδών (ΚΟΚ άρθρο 34 παρ. 12 Απαγορεύεται η κατάληψη με οποιοδήποτε μέσο και για οποιονδήποτε λόγο μέρους ή ολόκληρου του οδοστρώματος των εθνικών, επαρχιακών, και δημοτικών ή κοινοτικών οδών δια των οποίων διεξάγεται η κυκλοφορία μηχανακίνητων και μη οχημάτων. Αυτοί που παραβαίνουν με πρόθεση τη διάταξη του προηγούμενου εδαφίου τιμωρούνται με τις ποινές της παραγράφου 1 του άρθρου 292 του Ποινικού Κώδικα... ”), αλλά και πεζοδρομίων και παρεμπόδιση κυκλοφορίας των πεζών ( (άρθρο 48, παρ. 5Η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός γι' αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται, εφόοον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος - έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδίων ), για το οποίο ζήτημα ζωτικής σημασίας και δημόσιας ασφάλειας οφείλει να επιλυφθεί η Δ/νση Τροχαίας Ζακύνθου και να προβεί στην άμεση διαταγή απελευθέρωσης των πεζοδρομίων και των δρόμων. (Σχετ. Νο.1).
2. Η συσσώρευση απορριμάτων στους δρόμους κι έξω από τους γεμάτους κάδους, εγκυμονεί δυσάρεστες κι επικίνδυνες καταστάσεις για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, που μεταξύ άλλων θα προκαλέσουν σύντομα πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών, διασκορπισμό των απορριμάτων από τα αδέσποτα και εστίες εξάπλωσης επιβλαβών ποντικιών και εντόμων, όπως βεβαιώνεται σε σχετικό έγγραφο του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Ζακύνθου της Περιφέρειας Ίονίων Νήσων (σχετ. Νο 2).
3. Ενισχυτική των ανωτέρω ανησυχιών είναι και το έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ που μεταξύ άλλων αναγνωρίζει πως η μη ορθολογική διάθεση των απορριμάτων δύναται ν' αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, ιδίως λόγω της εκτεταμμένης παραμονής τους και της έκθεσής τους στις καιρικές συνθήκες, και την ανάπτυξη μικροοργανισμών και βακτηρίων και που όσο παραμένουν εκτεθειμένα ενδέχεται να αποτελέσουν ακόμα πιο διευρυμένο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία από τα οικόσιτα , τα τρωκτικά, τα έντομα ακόμα και τους άστεγους και τους ρακοσυλλέκτες που και οι ίδιοι ενδέχεται να αποτελέσουν φορείς παθογόνων μικροοργανισμών.
Στο δια ταύτα, είναι επιβεβλημένη είναι η ταχύτερη δυνατή ορθολογική αποκομιδή και διάθεση των συσσωρευμένων απορρμάτων , προκειμένου να μην καταστούν επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία κι έως τότε τη διενέργεια ελεγχόμενης απολύμανσης (Σχετ. Νο 3), που ούτε καν αυτό έχει γίνει.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΖΗΤΑΜΕ
ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ
Να επιληφθεί ο Δήμος, ως καθ' ύλην αρμόδιος, να δώσει εξηγήσεις και να ενημερώσει το ζακυνθινό λαό για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβουλίο με μόνο θέμα ημερήσιας διάταξης την άμεση  χωροθέτηση της ενδιάμεσης λύσης, πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Να επιληφθεί η Δ/νση Τροχαίας Ζακύνθου, ως αρμόδια για την εφαρμογή του ΚΟΚ, ως  αρμοδίως, για την άμεση απελευθέρωση των δρόμων και των πεζοδρομίων, και δη τη απομάκρυνση των απορριμάτων από τα πεζοδρόμια και τους δρόμους, για λόγους Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας της κυκλοφορίας των πεζών, κυρίως δε των παιδιών, αλλά και των οχημάτων.
Επιπλέον,
Να ανατεθούν και γίνουν με διαδικασία κατεπείγοντος συστηματικές απολυμάνσεις και στοιχειώδεις ενέργειες καθαριότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να απομειωθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η συσσώρευση των σκουπιδιών.
Επιφυλασσόμεθα να αναζητήσουμε όλες τις αστικές και ποινικές ευθύνες κατά παντός υπευθύνου για όλες τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις που θέτουν σε διακινδύνευση το περιβάλλον, την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία, ιδίως των παιδιών μας.

                                                           Η ΕΝΩΣΗ  ΓΟΝΕΩΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο βροντοφώναξε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ελευθερία των λαών - Ειρήνη για όλα τα παιδιά του κόσμου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για τις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛ.ΓΟΝΕΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - για το άνοιγμα των σχολείων με έξαρση covid και γρίπης